40 let KK Tovačov - článek pro Tovačovský Kamelot

11.11.2011 12:47

Tovačovští kynologové slaví 40 let

 

Kynologický klub Tovačov letos oslavuje 40 let svého působení. Ustavující schůze proběhla v roce 1971 v hotelu U Tří králů a zahájila tak oficiálně činnost klubu, zaměřeného na výcvik psů. O tři roky později město přidělilo kynologům cvičiště vedle fotbalového hřiště, kde se cvičí dodnes :-)

 

Kynologové se od počátku věnovali sportovní kynologii, to znamená nácviku poslušnosti, obran a stop. Sportovka se cvičí stále a její obliba nijak neklesá. V současné době jsme nově přidali samostatný výcvik pro začátečníky a štěňata, tak, aby se začínající pejskaři naučili správně svého pejska cvičit, komunikovat s ním, hrát si, chválit a odměňovat a vytvořili si se svým psem správně fungující tým. Tady dostanou rady, jak to udělat, aby jejich milé štěňátko vyrostlo v ovladatelného milého psa, který přináší radost a ne starost.

 

Činnost kynologického klubu byla po čase rozšířena i o výcvik záchranářských psů a v roce 1990 byla v Tovačově založena Záchranná brigáda kynologů Severní Moravy, pod vedením Květoslava Štibory a Pavla Strnada. Brigáda později změnila svůj název na Záchranná brigáda kynologů Olomouckého kraje. Záchranářský výcvik obsahuje plošné vyhledávání, sutiny, záchranné stopování a vodní práce. Obliba záchranařiny stoupá, přibývají totiž nové různé rasy, se kterými páníčci chtějí tuto disciplínu cvičit. Vyplývá to pravděpodobně z rozšiřující se škály plemen, a kdy páníčci nekoukají jen se svým chlupáčem na televizi, ale vyvíjejí spolu různé aktivity.

 

Letos přibyl v klubu další psí sport a to agility, které se zde postupně úspěšně rozjíždí. Tento psí sport vznikl v Anglii jako obdoba koňského parkuru. Oproti koním však na psím parkuru nejsou pouze skokové překážky, ale také tunely, kladina, áčko, houpačka, proskokový kruh, skok daleký a slalom. Úkolem teamu (pes a psovod) je překonat překážky v určeném pořadí, s minimem chyb a v nejkratším čase. Překážky překonává pouze pes a úkolem psovoda je psa správně na překážky navést a zbytečně mu nepřekážet :-)  Podle nároků na výkon lze agility provozovat jako rekreační hru i jako vrcholový sport. Je určeno pro psy všech plemen a psovody všech věkových kategorií. Teď na konci roku se k nám například přidal celý agility tým francouzských buldočků. To byste nevěřili, jak rychlí takoví buldočkové jsou, s jakým drivem běží za svou hračkou! A to neběhají jen agility, ale i coursing, mají své soutěže v přetahování o peška, chodí dogtreking….  Je vidět, že úplně stačí, když páníček není pecivál  :-)

 

Pro zájemce může klub nabídnout i výuku dogfrisbee (pes chytá různě házené frisbee – létající talíř), dogdancing (nebo-li tanec se psem) a klikr trénink (pozitivní metoda výcviku psů, která byla vynalezena pro výcvik delfínů, kosatek a podobných živočichů).

V roce 2012 přibude s největší pravděpodobností jestě další psí sport, v současné době velmi oblíbený, coursing. Je to běh psů za střapcem, taženým na lanku přes kladky. Psi zde soutěží, který z nich střapec dostihne a „uloví“ jako první.

 

Za dobu svého působení se naši kynologové zúčastnili se svými psy spousty soutěží, závodů, úspěšně s nimi složili  zkoušky z výkonu podle národních i mezinárodních zkušebních řádů, prezentovali mnohokrát své dovednosti na předváděcích akcích pro veřejnost, ale dokázali se také uplatnit při praktických nasazeních, jako například  při povodních v roce 1997, při hledání utonulého, při hledání zmizelých sourozenců, atd. Kynologický klub v Tovačově se podílel na organizování řady "psích akcí", jako byly např. mládežnické tábory, výcvikové tábory sportovní kynologie, agility a dogfrisbee tábory olomouckého sdružení Kirican, na zajištění 4. a 5. ročníku prestižního mezinárodně obsazeného dogfrisbee závodu Kirican DiscDog Freestyle, atd. O akce sportovní kynologie se nyní vesměs stará naše velice šikovná mládež: Lukáš Janošťák, Katka Němcová a Michal Kučerka. Pavel Strnad zajišťuje několikrát do roka v Tovačově výcvik pro olomouckou záchrannou brigádu. O agility a psí školku se stará Marcela Coufalíková.

 

Kynologický klub již řadu let spolupracuje s Městským úřadem Tovačov při odchytu zatoulaných psů a jejich dočasném zajištění v kotcích, umístěných v areálu kynologického cvičiště.

 

Od letošního roku má klub i nové webové stránky www.kktovacov.cz , na kterých jsou veškeré informace, aktuality, rozpis výcviku, ale také kontakty apod. Odkaz na web klubu je už umístěn i na stránkách Městského úřadu Tovačov.

 

Tréninky sportovní kynologie probíhají vždy v neděli od 8 hodin u letního času a od 9 hod. v době zimního času. Začátečníci, štěňata a agility pak cvičí podle aktuálního rozpisu na webu klubu. Záchranáři cvičí vždy první sobotu v měsíci buď v Tovačově, nebo např. v bývalém cukrovaru v Bedihošti, v Zářičí, ale i v Rýmařově a jinde na Moravě. Bližší informace jsou na  https://www.zbkolk.websnadno.cz/

 

No a co by si kynologický klub přál za dárek ke svým krásným čtyřicátým narozeninám? Moc by si přál, aby se konečně dořešilo vlastnictví klubovny s organizací AVZO a dále pak opravení děravého napoštěcího potrubí pro rybník Kolečko, které vede přes cvičební plochu a díky kterému je trávník samá díra. Často se tu brodíme vodou a zapadáme do hlubokých kráterů, které voda vymlela. Pro rozvíjející se rychlé agility je nutné co nejrychleji srovnat cvičební plochu, aby nedošlo k úrazům psovodů i psů, ale bez opraveného potrubí to nemá smysl. Doufáme, že do jara se to povede  :-)

 

Ing. Marcela Coufalíková

Zvolenov 588

Tovačov

Tel 724 734 160

m.coufalikova@seznam.cz