Článek o předváděčce vodní záchranařiny pro Tovačovský Kamelot, 10.6.2012

10.06.2012 22:36

Ukázka vodní záchranařiny na plaveckých závodech 2.6. v Tovačově
O první červnové sobotě, za ne úplně letního počasí, probíhaly na Donbase plavecké závody v dálkovém plavání. Pořadatelka závodů Monika Bandíková požádala Záchrannou brigádu kynologů Olomouckého kraje a Kynologický klub Tovačov, jestli by tam nevystoupili s ukázkou vodní záchranařiny psů. Členové obou organizací velice rádi vyhověli.
Cviky z vodní záchranařiny předvedli tři psy: čerstvě začínající tříletá fenka border kolie Darsy s Marcelou Smolovou z KK Tovačov, pak pokročilejší dvouletý Bart, rovněž border kolie s Marcelou Coufalíkovou, která je členkou jak Kynologického klubu Tovačov, tak i členkou ZBKOLK a třetím byl zkušený šestiletý zlatý retriever Black s Martinem Novotným ze ZBKOLK.
Začínala Darsy jednoduššími cviky, kdy zachraňovala uplavanou botu, pádlo z lodě a předvedla také, jak se nacvičuje se psy pomoc topícím se osobám, kdy pes je vyslán k topícímu se člověku, následně se dotyčný chytne ucha na speciální vestě nebo postroji psa a pes ji takto odtáhne ke břehu.
Další tři cviky předvedl Bart. Dostal již obtížnější úkoly, kdy pes má odnést záchranný prostředek cizí osobě v nesnázích. V prvním cviku ukázal odnesení záchranného kruhu ze břehu topícímu se plavci a následně plavce dotáhl i s kruhem zpět na břeh. Ve druhém cviku byl vyslán se záchranných lanem k vyčerpanému surfaři, kterému předal lano a psovod tak mohl za lano surfaře ke břehu přitáhnout. Ve třetím cviku předvedl Bart divákům aport z lodě.
Ukázku zakončoval nejzkušenější pes Black, který předvedl přitažení utonulého za ruku ke břehu a cvik, kdy ve vodě se nachází dvě osoby, jedna se topí, druhá už jen bezvládně plave na vodě a pes je vyslán z lodě, aby obě osoby přitáhl ke člunu, ovšem v pořadí, kdy první musí zachraňovat osobu, která se topí a pak až může zachránit osobu, která je v bezvědomí.
Podle ohlasu diváků, kteří jednotlivé výkony psů odměňovali potleskem, se ukázka vodní záchranařiny líbila, nám i psům se to také líbilo, tak co dodat. Rádi to na rok zase zopakujeme.
Marcela Coufalíková za KK Tovačov a ZBKOLK
foto Marcela Smolová