Předváděčka vodní záchranařiny na plaveckém závodě, Tovačov, 2.6.2012

03.06.2012 09:17

V sestavě: Bart, Darsy a kámoš Blekoušek jsme předváděli cviky z vodní záchranařiny na plaveckých závodech v Tovačově na Donbase. Zvolili jsme systém postupného zvyšování obtížnosti, od začínajícího psa, přes středně pokročilého, až po psa s nejvyšší možnou zkouškou z vodní záchranařiny. Kapitána lodě a surfaře nám dělal Pavel Coufalík a fotodokumentaci zajistila Helča Novotná.

Jako první tedy nastoupila Darsy (border kolie) s Marcelou Smolovou, která cvičí od letošního jara. Předvedla, jak umí zachránit uplavaný šupák, pádlo od lodě a jak už umí doplavat k topící se osobě, obeplout ji a dotáhnout ji ke břehu. Byla skvělá! Darsy to předvedla nádherně! Klobouk dolů!!! Bylo to úplně první Darsyino vystoupení před tolika diváky. Panička Marcela i Darsy sklidily zasloužený obdiv a byly odměněny potleskem :-)))

Jako druhý šel Bart (border kolie) s Marcelou Coufalíkovou a ukázal tři cviky: odnesení záchranného kruhu topící se osobě a následné přitažení této osoby na břeh. Potom byl vyslán ze břehu, aby donesl záchranné lano vyčerpanému surfaři, aby mohl být surfař za lano přitáhnut a poslední byl aport (fender) hozený z lodě, Bart pro něj z lodě skočil a donesl ho paničce na břeh. Podle reakcí diváků se i Barťa moc líbil a tak mu také tleskali za každý cvik :-)))

No a třetí šel předvést své umění nejzkušenější pes Blekoušek (zlatý retriever) s Martinem Novotným, který ukázal divákům, jak umí přitáhnout ke břehu utonulou osobu za ruku, aniž by ruce nějak ublížil a potom cvik, kdy byl vyslán z lodě zároveň k záchraně jedné topící se osoby a jedné již utonulé. Správně musí pes zvolit prvně záchranu té ještě živé osoby a až po její záchraně - dotažení ke člunu, může jít zachraňovat osobu již utonulou. Tady Blekoušek trošku napnul diváky u utonulé osoby a dal si trošku na čas, než ji za ruku odvlekl ke břehu, ale to on moc dobře věděl, že trocha nejistoty a napětí diváky ještě víc pobaví :-))) Blekoušek byl taky úžasný a diváci byli z něho celí pryč! No nádhera!!!

Předváděčku natáčela i Kabelová televize Přerov (aspoň si myslím, že pán s velikánskou kamerou byl odtamtud, jelikož kabelovka byla pozvána), takže jak to bude možné, přidám odkaz na reportáž Kabelové televize, no a samozřejmě na naše fotky a video